Thursday, May 13, 2010

AWAS...KALU GELI, JGN TENGOK K!!!









AWAS!!!!! VIDEO INI ADALH SESUAI UNTUK ORANG YANG BERANI DAN TABAH SHJ...

VIDEO NYE KAT SEBELAH TU YER.

Ascaris lumbricoides adalah bahasa Latin dan nama taxonomi bagi parasit manusia, menyebabkan penyakit askariasis. Askariasis merupakan penyakit yang disebabkan oleh cacing gelang (Filum Nematoda). Askariasis adalah penyakit kedua terbesar yang disebabkan oleh makhluk parasit. Cacing Gelang terdapat dalam air tawar, air masin, dan persekitaran darat, di mana mereka sering melebihi bilangan haiwan lain dari segi bilangan dan jumlah spesies.
Sesiapa yang memegang tanah yang mempunyai telur Ascaris dan tidak mencuci tangan sebelum makan, akan terkena penyakit ini. Hanya dalam 21 hari, telur Ascaris akan matang.
Telur akan masuk ke dalam saluran pencernaan dan akan menjadi larva pada usus manusia. Seterusnya menembus masuk ke pembuluh darah. Kemudiannya akan beredar mengikut sistem peredaran seperti hati, jantung dan paru-paru. Pembiakan cacing ini akan terus berkembang di dalam usus manusia.
Oleh itu jaga anak anda ketika bermain di pasir.
Setelah selesai pembedahan, keluarga kanak-kanak ini dipanggil. Beritahu tentang keadaan anaknya, respon Sang Ayah ternyata tidak disangka-sangka : “Oh itu sudah biasa Doktor, anak saya sudah beberapa kali diberi ubat cacing, kalau berak bukan najisnya yang keluar, melainkan cacing semua.
iiieeeeee...yarkkkk!!!! so kwn2...awasi le ank2 kita...huhuhuhh..3 kilo tu berat cacing tu...perggghhh...byk giler!!!!

2 comments:

cikwawi said...

semalam baru bagi haikal makan ubat cacing

ena said...

mmg takleh ponn hehe