Monday, October 13, 2008

SATU KISAH DI HARI RAYE

tahun ni mmg kitaorg beraya sakan....raya ke2, blk kg mak ngan ayah kat batu anam, segamat, johor...marissa mmg suka sgt ler...mcm tau2 je tgh sambut raye...kalu g raye, org soh mkn kueh, dia mkn...soh minum dia minum...bg duit, amik...pandai btl nak mama...tp yg kelako nye kalu org bg angpau, bkn amik yg org bg tu tp amik yg kat tgn org tu...xnk satu...nk byk2...terok btl tau...ape yg org bg, sume amik...mmg x menolak ler...

ari jumaat, 3hb marisaa dh stat selsema n batok...tp still active semacam lg....mcm org yg xpnh knl erti penat...bile dh nk maghrib, br stat merengek...xleh tdo...xselesa agaknye idong tersumbat...tdo jap je, pastu bangun nagis...nasib baik xdemam...

stat pkl 10, marissa dh wat pangai..menangis je...mcm ade yg xkene kat dia...tp mama ngan ayah xtau ape dia...dia nagis ssh nk tdo...tdo stgh jam je, pastu bgn nangis blk...mama gilir2 ngan yah jg marissa tau...pastu lam pkl 2 tu, tgh dada marissa berombak kuat...mcm pyh nau dia nk bernafas...nape ek??? tertanye kitaorg ni sesama sdiri...sian dia...dia mcm xleh nk tarik nafas melalui peparu...so dia tarik melalui perut...igtkn mcm nk kne semput jer...susu sume xnk dh...nk g klinik, sume dh ttp...

dlm pkl 6.00 pg, dada marissa still berombak ngan kuat...takutnye mama...ayah dh nangis2 dh tgk anak dia mcm tu...org kat umah sume xtdo sbb marissa...kitaorg dh mati kutu dh nk g klinik mana....last2 lam pkl 7.30 pg tu tgk muka marissa dh pucat ckit...apa lg, mama kemas baju n then trs g klinik kesihatan...call doktor, dia xleh dtg ngan segera...adus...mcm ne ni...mama dh stat nk nangis dh...mama drive ayah pgg marissa...last2 sbb mls nk tgu doktor dtg, mama pn pecut le kete g hospital muadzam...masa dlm kete tu tgk marissa mcm dh trk sgt...sian dia...mama drive sbil nangis2 tgk marissa....

spai je kat emergency room tu (sib baik xde org lg), trs MA kat ctu bg bantuan pernafasan....sedut gas sume...pasti msk air....lps sedut gas tu, br le marissa lega ckit...cuak gak mama....trs tdo keletihan...MA kat ctu amik darah, x-ray...sume skali....pastu paki oksigen...check jantong, laju nye jantong marissa...dh over limit jantong bb...so kne tgu lagi....spai doktor dtg...dlm pkl 11 doktor spai...check2 n syak marissa kene 'PNEUMONIA'...trs dok soh standby nk anto hospital kuantan sbb kat hosp muadzam tu xde pakar kanak2...mula2 dgr nk anto hosp kuantan tu, mcm cuak gak ler...teruk ke ank aku ni???? Hb minta nk bw sdiri naik kete, tp diorg xbg sbb marissa still kne amik oksigen lg...so merasa le mama ngan marissa naik ambulans...mama pangku je marissa sbb ms tu ade sorang lg patient yg kne anto ke hosp kuantan...mula2 mta anto ke hosp pjaya, tp diorg xleh anto sbb ambulans ade 1 je...nk xnk terpaksa le anto hosp kuantan gak...sib baik le ms naik ambulans tu, marissa tdo je...kalu x, mmg letih mama jg...naik ambulans mmg kelako...hehehehehehe...nk tergelak sorg2 ms naik ambulans tu...

spai hosp kuantan, MA tolak lak naik kerusi roda...segan lek mama rs...ekekekeke...sume org dok tgk2...trs msk wad kanak...lps kne soal siasat ngan doktor utk tau kes, br dpt msk wad....mama ms tu xteringat lgsg nk mta wad kelas 1...tp xpelah...ok je dok kat wad tu...cite seterusnye tgk gambo jelah ek....mama bc report doktor dr muadzam tu, marissa di syakki kne 1/ viral infection 2/ broncothis 3/ tonsilitis....so doktor chek mmg jantong marissa still laju lg...sbb tu byk wayar2 kat badan tu...nk pantau jantong...sib baik lama2 br ok...dok ade ckp kalu jantung still laju lg, nk mskkn marissa ke ICU sbb kat wad ctu xde peralatan sgt...so msk ICU sng nk pantau n if ade ape2 kecemasn, sng doktor pakar nk check....masa mula2 spai muadzam tu, MA kat sane dh stat soh marissa puasa...YA ALLAH...sian ank mama...kecik lg dh kena puasa...tp sib baik marissa tdo je ai tu...maybe sbb dh penat sgt sbb mlm tu kn xtdo...dlm pkl 5.00 pm, doktor amik dia sbb nk amik darah...mama x ikut...tgu kat katil je...lps je doktor anto je blk, marissa dh mula le melalak...nk susu...YA ALllah siannye mama tgk....dia nk tdo pn xblh...sbb lapo nk susu...mcm ne mama nk wat ni...doktor xbg dia mkn lg sbb tkt tersedak n then msk ke paru2...nangis2 mama tgk marissa nangis...muksu nor ngan pakmok pun sedih tgk marissa nagis2 mta susu...marissa ble nmpk je btl air ke, ape2 jelah makanan, trs g sambar...mmg mcm org kebulur sgt...tp mmg kebulur pn sbb dr pkl 10 pm spai pkl 5 pm still x myusu n makan lg...mama ngan ayah pujuk gak marissa...last2 dia tertdo gak dlm sedu sedannye...dlm pkl 9 pm, doktor pakar dtg...check n decide soh anto marissa ke ICU...so bertukar katil le kitaorg mlm tu...masuk ICU, dok check degupan jantong dh ok...nafas lak laju...adusss...mama dh takut ble doktor ckp mcm tu...sbb tau marissa akn kne trk lg ble dh msk ICU ni...so dok decide nk pakaikn dia 'bypack'...ke ape ntah namanye...alaa alat bantuan pernafasan yg mcm oksigen org myelam tu...besar mcm belali gajah lak mama tgk tp xsemapt nk snap gambo...sbb dlm ICU xleh on hp...melalak marissa ble doktor pkaikan alat tu...mgamok2...3 nurse + 1 doktor dok pgg dia nk psgkn alat tu...sian marissa...pastu dok bg dia ubat tdo sbb nk bg dia rest...tp masalah nye pas mkn ubat tdo, dia xtdo2 pn...dok main2 lak...ntah ape yg dickpnye...agaknye pelik kot nmpk bda bsr kat muka dia tu...mama tkt tgk marissa masa tu...dlm ati ni ckp 'aikkk...nape tiba2 ak aku lain mcm je ni'...nauzubillah...mama pujuk2 soh tdo pn xnk...spai mama yg tertido...pastu tjaga rsmcm ade bda cair kat perut...muka mata tgk...subhanallah...marissa cabot tempat cucuk dia tu...abis berdarah2 katil...byk lak tu...baju mama pn abis...terpaksaler doktor cabot n cucuk lg sekali..sian btl mama tgk...anak mama mmg buas...tu mama doa spy marissa cpt2 kuar hospital...xthn le tgk asik kne cucuk je...pastu dia sik cabot n tarik je wlapn dh ikat ngan bandage...

xlama pastu br le marissa tdo...ade le dlm 1 1/2 jam...pastu jg blk nangis sbb xsuka bda bsr kat muka dia tu...xselesa nk tdo...begitule ulang spai ke pg...pagi tu ble dia bgn, dh stat nangis blk soh buka menatang bsr tu...mama xtau nk wat camane...siba baik le nurse yg sessi pg tu baik ckit...dia tgk marissa pn mcm xselesa je, trs dia bukak n soh sdut gas je...mama lega btl ble nurse buka...tp ble dh buka sume tu, marissa dh xnk lak paki oksigen or topeng lain tu...dia nk bebas...mama pn wat x endah jelah kat nurse tu...mama biarkan marissa bebas mcm tu tpa oksigen...dpt le dia tdo kjap...lega btl mama...sejam kmudian dia bgn...degn muka yg tersengih2...dh nk main...main le ats katil tu...ble doktor dtg check, dia tgk marissa dh sihat...Alhamdulillah...doktor pn mcm terkejut je...marissa dh kembali ke normal... 2 doktor dtg check nk confirmkan...mmg btl le...keajaiban tlh berlaku...terima kasih., Tuhanku...marissa dh xsemput, dh blh kembali bnafas spt biasa n trs trsnfer blk ke wad biasa....yahooooo....mama suka...ble dh transfer ke wad tu, mula le nk mbuas blk...nk berjalan, bermain...mcm kanak2 lain....seharian mama letih di wad mjaga marissa...xleh dok diam ats katil...ade keje je mda yg nk di buatnye....spaikan nurse kne cr kitaorg ble spai time mkn ubat...hahahahahha...

mlm tu, doktor pakar dtg chek lg...dia ckp marissa dh semakin baik...blh transfer ke katil yg xkritikal dh...gas pn xpyh sedut dh...so maknenye peluang utk kuar awl semakin cerah...yahooooo.....so berpindah lg le katil kitaorg...so mlm tu kitaorg berdua dpt to ngan aman...marissa cuma bgn mta susu skali je pastu time nurse drip ubat pn dia xjg...just nangis sbil ttp mata je...bahagianye mama mlm tu...thanks God...

esoknye....berlalu spt biasa...just tgu doktor pakr check lg skali n then bg kptsn sama ade blh kuar ke x....sib baik mama xbg ayah blk ari tu...kalu x, pnt le nk dtg blk jemput kitaorg semula...so dlm pkl 3 pm ++++ doktor pakar check n bgatau kitaorg dh blh balik....yeaaayyyyy........yyaaahhhuuuuu....rs nk pelok ciom doktor tu...kalu ikut doktor biasa, diorg xbg blk lg...tp big boss dh benarkan kami blk...so kami pn nk balik ler....

uiiissshhhh....panjang lebar rupanye mama bercerita...




ari kedua...dh sihat dah.....dh stat melasak...


yg kat dada tu nk pantau jantong...ur jantung degup laju sgt le...

bantuan oksigen....tampal solatape sbb dia suka cabot...


pesakit baru...heheheheheh


byk tol wayar....sian ank mama..


yg ni ms kat hosp kuantan...mcm kritikal lak tgk...sedih mama...

ni ms mula2 spai Hosp Muadzam..kne sedut gas...





4 comments:

ellyn said...

la..siannye anak dare ni..nasib baik dah ok..alhamdulillah

Liana Majid said...

huwaaaa kesiannya marissa.. adeh haritu hairee msk spital ni marissa lak... kesian betul tgk budak2 sakit ni...tp tulah darah diorg kuat.. sihat skit dah mula nak memain lupa kejap diri tu sakit ..kita lak yg risau ekeekeke...Al-hamdulillah marissa dah sihat balik...

ena said...

weh!! aku tatau pon marissa sakit masa raya. ni baru baca! kelmarin pon ko tak citer!
huh siannya marissa!!

seb baik takde pa pe.. Alhamdulillahh da sihat seperti sedia kala..

*doc tak kata ke apa sebab kena cam tu tiba²?

zamarissa said...

erl...aku igtkn ko dh tau...
so aku xciter le...
penat mulut nk citer...ekekekeke...

ntah, doc pn xtau sbb ape...
tp aku pye teori sbb tekak dia sakit o luka pastu dia xleh nk bernafas ikut saluran sbb sakit kan...pastu paru2 pn xleh pam oksigen sbb tu pam guna perut...ekekeke...mandai je teori aku ni...
so nmpk mcm semputler...